Kuchnia bez chemii W zgodzie z naturą- zacznij jeść zdrowo!

Zdrowe jedzenie nie jest wcale takie ciężkie do zaplanowania jakby się mogło wydawać. Szybkie posiłki, które zamawiamy w barach szybkiej obsługi oraz które kupujemy w sklepach nie należą do najzdrowszych. Jedzone raz na jakiś czas nie wpłyną znacznie na naszą kondycję, jednak musimy pamiętać, że powinny być one okazjonalne. Nie można wpaść w przyzwyczajenie do niezdrowego jedzenia. Niestety nie zawsze mamy czas by prawidłowo rozplanować nasze żywienie. Nie oznacza to jednak, że nie można zacząć jeść zdrowo bez jakiś większych wyrzeczeń. Przy ogólnej modzie na zdrowe żywienie zdecydowanie łatwiej jest rozpocząć dobre nawyki. Można zacząć od zdobycia podstaw teoretycznych. Kiedy będziemy wiedzieli jak jeść zdrowo i jak przygotowywać zdrowe posiłki, przy gotowaniu automatycznie będziemy wybierali lepsze składniki. Czymś, co może dostarczyć nam takich teoretycznych podstaw jest książka “Kuchnia bez chemii W zgodzie z naturą” autorstwa Joanny Tomczewskiej i Patrycji Mazur.

Przyjemna lektura

Książka ma charakter poradnika. Poradnik ten przygotowany jest przez specjalistki (autorki zawodowo zajmują się tą tematyką oraz posiadają odpowiednią wiedzę), jednak nie oznacza to, że jest napisany trudnym językiem. Książka “Kuchnia bez chemii W zgodzie z naturą” jest przede wszystkim przyjemna- napisana jest lekko, przez co czyta się ją jak każdą inną książkę. Autorki rozkładają na czynniki pierwsze tematykę żywnościową i wskazują co działa na naszą korzyść a z czego powinniśmy zrezygnować. Przyjemność z lektury książki odczuwał będzie każdy. Każdy też (niezależnie od tego czy gotuje na codzień, czy raczej swoją aktywność w kuchni ogranicza do minimum) będzie wiedział jak przygotować zdrowe posiłki. Poradnikowy charakter książki widoczny jest gołym okiem, dlatego już po jej przeczytaniu można sięgać do poszczególnych rozdziałów by móc przygotować konkretny posiłek w zdrowym stylu.

Główna myśl

Główną myślą jest wyostrzenie naszego zmysłu przy gotowaniu. Musimy wiedzieć jakie substancje działają na nasz organizm w określony sposób. Często zdarza się, że uważamy dany składnik za niezastąpiony, chociaż jego nadmiar może powodować ujemne skutki w naszym organizmie. Kiedy jednak będziemy wiedzieli czym go zastąpić, nasze żywienie będzie wyglądało zupełnie inaczej. Dzięki książce nie tylko można stwierdzić, że gotowanie wcale nie jest takie trudne, ale i że odpowiedzialne gotowanie nie stanowi dla nikogo większych problemów. Zdecydowanie dobrze jest poznać zdrową kuchnię. Dobrze, że na polskim rynku wydawniczym pojawia się coraz więcej pozycji promujących zdrowy styl życia. Książka “Kuchnia bez chemii W zgodzie z naturą” jest jednym z najlepszych przykładów.